Duurzaamheid, stap 1: waar staan we?
Stefan Pickee werkt bij de Duurzame Adviseurs. Als vader van drie kinderen wil hij een betere wereld achterlaten.
Daarom ligt duurzaamheid hem na aan het hart. Onze regio ondersteunt hij bij het maken van een 0-meting. ‘Aan de hand van de data van twee jaren (2022 en van 2018 als referentiejaar) kijk ik hoe de organisaties scoren op de vijf thema’s van de Green Deal. Als ik ze naast elkaar leg, kan ik bijvoorbeeld zien of het gelukt is om 55 procent minder CO2 uit te stoten. Helaas zijn niet alle data uit 2018 beschikbaar. Voor bijvoorbeeld afval is wel bekend wat de kosten waren, maar niet hoeveel kilo dat was. Ik kan dus niet van alles precies meten waar ze nu staan. Het mooie van deze stap is dat je data creëert waar mensen iets van vinden en waar ze iets aan willen doen. Vooral de swill-afvalstroom, afkomstig uit de horeca in de organisaties, was schrikken. Jaarlijks wordt er 30 tot 55 duizend kilo weggegooid. En dat is nog maar een deel van wat er in de hele keten verspild wordt. Hetzelfde geldt voor medicijnen. Door alleen maar te meten krijg je inzicht en worden ook meteen de knelpunten duidelijk. Hoe staan we bijvoorbeeld tegenover vegetarische maaltijden? Dat is voor iedereen anders. Voor de medewerkers, maar zeker voor de bewoners.’ De 0-meting is komende zomer klaar.