Lefgozers, hét zijstroom initiatief

Waarom doen we dit?
De personeelskrapte loopt, ook in de zorg, steeds verder op. De ’traditionele’ arbeidsmarktbenadering richting actief werkzoekenden levert onvoldoende instroom op. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen latent de behoeften voelen om over te stappen naar een ander werkveld. Van deze latent werkzoekenden overwegen 357.000 mensen de overstap als zij instromer richting de zorgsector. Een enorm potentieel dus! Om deze groep van latent werkzoekende, naar gediplomeerd professional te brengen is het “Lefgozer (m/v)” traject opgezet.

Wat is het?
Lefgozer is hét zij instroom initiatief van Brabant. Samen met tientallen aangesloten zorgorganisaties in VVT en gehandicaptenzorg en opleiderspartners. We bieden een verkort leer- werktraject op MBO-3 en MBO-4 niveau voor nieuwe collega’s in de zorg.

In welke fase?
In uitvoering en doorontwikkeling.

Welke organisaties doen er mee?
Iedereen.

Succesvol in 2022:
– Bijna 500 aanmeldingen
– Er starten ruim 80 nieuwe Lefgozers
– Er starten 5 mensen in een regulier traject (wordt pas sinds Q3 bijgehouden)
– Er zijn 47 mensen gediplomeerd
– Tussentijdse uitval blijft gemiddeld laag met 9,7
– Doorlopend zijn er gemiddeld 155 Lefgozers in traject binnen Noordoost Brabant
– Opstap is vervangen door het lokale ROC Kw1C/ de Leijgraaf.
– uitbreiding met mbo4 Verpleegkunde is in voorbereiding (start in 2023)

Wijze lessen in 2022:
– De arbeidsmarkt is veranderd waardoor ook de interesse in en aanmeldingen voor zijinstroom terug lopen. We hebben extra energie gestoken in online aanwezigheid en gerichte facebook campagnes en een vernieuwde website om onze zichtbaarheid te verbeteren. En dat is gelukt met bijna 500 nieuwe aanmeldingen.
– Professionele pr, communicatie, content en samenspel met lokale communicatieafdelingen blijven belangrijk voor het aantal én de kwaliteit van aanmeldingen. Daarom blijven we investeren in het verder professionaliseren van onze arbeidsmarktcommunicatie.
– We moeten flexibeler inspringen op de vluchtigheid van de aangemelde kandidaten. Er is voor hen keuze genoeg.

Meer weten?
www.lefgozer.nu
www.facebook.com/lefgozergezocht
www.linkedin.com/company/lefgozer-m-v
Lefgozers – IedereenZorgt

 

Bart: “Door het Lefgozer traject heb ik mezelf beter leren kennen waardoor ik nog beter kan zorgen voor anderen. Mijn advies: gewoon beginnen en ga het doen!”

Anita: “In de zorg kun je écht iets voor anderen betekenen, je bent er voor elkaar. Het is ontzettend leuk. Mijn advies: gewoon doen!”

Tamara: “Ik vind het echt geweldig om mensen te kunnen helpen en de zorg te bieden die ze nodig hebben. Mijn advies: twijfel niet maar ga het gewoon doen. Ik weet zeker dat jullie het ook allemaal kunnen!”