Krijgt u steunkousen voorgeschreven?

terug

Krijgt u steunkousen voorgeschreven? Dan helpen wij u graag om deze zelfstandig aan- en uit te trekken of met gebruik van een hulpmiddel.

Steunkousen aan- en uittrekken kunnen mensen zelf
Vanaf 13 mei 2024 verandert de zorg met betrekking tot steunkousen. Heeft u steunkousen nodig? Dan worden deze voorgeschreven door uw huisarts of specialist. De wijkzorg of ergotherapeut helpt u vervolgens om de steunkousen zelfstandig te leren aan- en uittrekken. Eventueel met gebruik van een glijzak. Lukt het niet zelfstandig of met een glijzak, dan adviseert de ergotherapeut welk ander hulpmiddel het beste bij u past en oefent de eerste keer samen met u het aan- en uittrekken van de steunkous. Iemand uit uw omgeving of een oefenmaatje kan met u meekijken en oefenen, totdat u het zelfstandig kunt. Zelf steunkousen aan- en uittrekken geeft u vrijheid: u bepaalt zelf wanneer u de steunkousen aan- en uittrekt en bent niet afhankelijk van een zorgmedewerker. Uiteraard zijn we er voor degenen die om medische of andere redenen deze stap niet kunnen zetten.

Hieronder hebben we informatie verzameld, die u kan helpen bij het voorbereiden op het krijgen van steunkousen en video’s die duidelijk maken hoe u een hulpmiddel kunt gebruiken.

Stappenplan
Hulpmiddelenoverzicht
Vraag en antwoord

Instructiekaarten:
Anti-sliphandschoenen
Anti-slipmatje
Doff ’n Donner
Dressbuddy
Easy-off
Easy Slide
Handyfix gesloten teen
Handyfix open teen
Handylegs
Steve

Anders organiseren van zorg
Het aantal mensen dat thuiszorg vraagt groeit. Tegelijk neemt het aantal zorgverleners af. Daarom kijken alle zorgorganisaties in de regio samen hoe ze zorg anders kunnen inrichten. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de zorgketen doen mee om zo goed mogelijk te helpen de zorg op een andere manier te organiseren.