Stoppen met ogen druppelen. Waarom we oogdruppelzorg anders gaan organiseren

terug

Desiree: “Ouderen willen hun leven blijven leven zoals ze gewend zijn en zo lang mogelijk zelf de regie houden. Ze zijn liever niet afhankelijk van iemand die ze oogdruppels komt toedienen. Als we het proces van oogdruppelen anders inrichten en hen leren om het zelf te doen, hoeft dat ook niet. Dankzij goede instructies hoeven ze er niet meer voor thuis te blijven en zijn ze vrij om hun dag zelf in te delen.

Desiree: “Op de innovatie-agenda staan 10 processen die we op korte termijn willen veranderen.

Ook voor ons als zorgorganisaties levert die zelfstandigheid voordelen op. Ogen druppelen is een relatief eenvoudige handeling die maar 20 seconden duurt. Maar voor de zorgverlener gaat er veel tijd en moeite in zitten. De reistijd, de interactie met de cliënt, soms wel vier keer per dag. Met goede instructies van ziekenhuis en apotheek en hulpmiddelen als een druppelbril blijken mensen het prima zelf te kunnen. Voor die mensen bij wie het echt niet lukt en die ook geen hulp in kunnen schakelen, zijn we er natuurlijk wel. In de praktijk zijn er dat nog maar heel weinig zoals we weten van de collega’s in Midden-Brabant.

Dankzij de goede samenwerking met onze collega’s in de regio Midden-Brabant kunnen we veel van hun uitwerkingen overnemen. Het is belangrijk dat we de boodschap zo helder mogelijk brengen. Daarvoor ontwikkelen we duidelijke instructies en handige materialen zoals video’s en brochures. Die laten stap voor stap zien hoe de ouderen hun oogdruppels kunnen gebruiken. Er komt ook informatie voor de organisaties in de keten. Al deze middelen verzamelen we in een toolbox die je binnenkort op de website van IedereenZorgt kunt vinden.”

⚠ Aanvullen in backend

Steunkousen

Krijgt u steunkousen voorgeschreven? Dan helpen wij u graag om deze zelfstandig aan- en uit te trekken of met gebruik van een hulpmiddel. Op deze pagina vindt u informatie, die u helpt bij de voorbereiding op het krijgen van ste...

Oogdruppelen

Medicijnen, zoals oogdruppels, krijgt u via de apotheek. Vaak komt er een zorgmedewerker van de thuiszorg bij u langs om uw ogen te druppelen. Dat is veranderd vanaf 1 november 2023. Wij helpen u graag om voortaan zelf uw ogen t...

Routekaarten

De Green Deal 3.0 geeft ons handvatten en richting als het gaat om doelen en ambities. Maar waar staan we nu en wat hebben we komende jaren te doen? Daarom gaan we aan de slag met routekaarten.

Samenzorggesprek

Waarom speelt het eigen netwerk een steeds kleinere rol als iemand naar een zorglocatie verhuist? Bij BrabantZorg vonden ze dat opvallend. Met Samenzorg brengt de zorgorganisatie uit Noordoost Brabant daar verandering in.

Preventie IBS

‘Naar nul IBSen’, dat is de opdracht van de werkgroep Preventie IBS.

RSO

We zetten ons in om samen met andere zorgprofessionals in de regio Den Bosch een RSO op te richten. Een Regionale SamenwerkingsOrganisatie  om digitale  informatie-uitwisseling en communicatie te bevorderen.

Regionale kennissessie

Werken aan een organisatie-overstijgende digitale infrastructuur en meer voordeel halen uit slim gebruik van data…Dat begint met een gedeelde visie en daarom werken we aan een gedeeld beeld en gemeenschappelijke taal.

Groen moet je doen

Een van onze groene doelstellingen, waar we extra focus op leggen, is het vergroten van kennis & bewustwording over duurzaamheid. In onze organisaties en op onze locaties.