Verslag van het IBS-event op 3 oktober. Proosten op wat we al bereikt hebben

terug

Sinds de wetgeving veranderd is van BOPZ [?] naar WZD is een goede samenwerking nog belangrijker geworden. Pieter Hermsen, bestuurder van Vivent, legde uit waarom. Er zijn immers veel partijen en professionals betrokken bij het voortraject en tijdens de IBS-beoordeling en opname.

Regien Kievits, directeur van Jeroen Bosch Huisartsen en zelf huisarts, gaf met een specifiek voorbeeld uit haar eigen praktijk de aanwezigen een mooi inkijkje in hoe huisartsen hier soms mee worstelen. Ze vertelde over haar zoektocht naar hoe ze deze patiënt kon behandelen, begeleiden en ondersteunen en hoe ze zocht naar samenwerking. Uiteindelijk was in dit geval IBS het laatste redmiddel.

Daarna deelde Esther de resultaten van de nabesprekingen na elke IBS-opname en presenteerde ze de verbetervoorstellen om tot minder IBS’en te komen.

Esther: “Natuurlijk doen we ons best om cliëntgericht te werken en een crisis te voorkomen. Soms lukt dat niet en dan is een IBS ook goede zorg. In een heleboel gevallen is het wel gelukt om een IBS te voorkomen. Maar die kunnen we niet evalueren, want we weten niet wie dat zijn. De vraag is of in het geval dat Regien aanhaalde een IBS voorkomen had kunnen worden als de juiste professionals of behandelingen eerder en vaker in de thuissituatie betrokken waren. Die lessen willen we met elkaar leren. Door meer samen te werken, het kennisniveau te verhogen en professionals betere tools te geven.”

Er was een mooie dynamiek tussen de aanwezigen. Esther: “Als iemand een vraag stelde, reageerden anderen met hun ervaringen of visie: ‘Heb je hier al aan gedacht?’ Een mooie kruisbestuiving. Al met al is er al heel wat bereikt in de afgelopen anderhalf jaar. Daar hebben we met z’n allen op geproost.”

De foto's