Verslag van het IBS-event op 3 oktober. Proosten op wat we al bereikt hebben

terug

Goede samenwerking is belangrijk om het aantal inbewaringstellingen (IBS) onder ouderen terug te dringen. Er zijn immers veel partijen en professionals betrokken in het voortraject en tijdens de IBS-beoordeling en opname.

Regien Kievits, directeur van Jeroen Bosch Huisartsen en zelf huisarts, gaf met een voorbeeld uit haar eigen praktijk de aanwezigen een mooi inkijkje in hoe huisartsen hier soms mee worstelen. Ze vertelde over haar zoektocht naar hoe ze deze patiënt kon behandelen, begeleiden en ondersteunen en hoe ze daarin zocht naar samenwerking.

Daarna werden de resultaten van de nabesprekingen van IBS-opnames en de verbetervoorstellen om tot minder IBS’en te komen gedeeld. Esther: “We doen ons best om cliëntgericht te werken en een crisis en IBS te voorkomen. In een heleboel gevallen is dat gelukt, maar kunnen we dit achteraf niet evalueren, omdat we niet weten om wie het gaat. De vraag die we ons stellen is of we een IBS kunnen voorkomen als de juiste professionals of behandelingen eerder en vaker worden ingezet in de thuissituatie. Die lessen willen we met elkaar leren. Door meer samen te werken, het kennisniveau te verhogen en professionals betere tools te geven.”

Er was een mooie dynamiek tussen de aanwezigen. Esther: “Als iemand een vraag stelde, reageerden anderen met hun ervaringen of visie: ‘Heb je hier al aan gedacht?’ Een mooie kruisbestuiving. Al met al is er al heel wat bereikt in de afgelopen anderhalf jaar. Daar hebben we met z’n allen op geproost.”

De foto's