Duurzaamheid stap 2: kennis en bewustwording?

terug

Elke Stienissen is senior duurzaamheidscoach/gedragsveranderaar bij Op naar Nul, een organisatie die maatschappelijk vastgoed verduurzaamt en advieswerk, educatie en bewustwording doet voor onder andere zorginstellingen en overheden.

Ze ontwikkelt en organiseert bewustwordingsprogramma’s speciaal voor zorginstellingen. ‘Onze missie is om de voetafdruk van zorginstellingen omlaag te krijgen, op naar nul vervuiling. Als eerste wil ik een beeld krijgen van wat de organisaties al doen en waar de meeste winst te behalen valt. Op basis daarvan maak ik een duurzaamheidsplan, zodat ze handvatten hebben hoe ze de komende jaren aan de slag kunnen. Ik merk dat de focus nog vooral ligt op de kleine dingen zoals plastic verpakkingen. Het wordt tijd om breder te kijken en grotere dingen aan te pakken die meer het verschil maken. Daarbij kijk ik vooral naar gedrag. Neem bijvoorbeeld de maaltijdservice. Vaak zijn de maaltijden te groot en nog erg traditioneel aardappelen-groenten-vlees. De komende jaren gaat daar verandering in komen. We willen meer seizoensgebonden en lokale producten inkopen en minder zuivel en vlees. Bewustwording helpt om die stap te zetten. Daarbij kijk ik ook waar de kansen liggen om dingen samen te doen, zodat niet alle 12 organisaties zelf het wiel uit hoeven te vinden. Ook dat is duurzaam.’