ADL Cursus IedereenZorgt wegens succes verlengd

terug

“De cursus is in 2022 spontaan ontstaan op initiatief van een aantal organisaties in ons netwerk omdat we ons toen meer dan ooit realiseerden hoe belangrijk deze ondersteuning van anderen is bij de zorg. Nederland vergrijst en we hebben elkaar hard nodig. Er was veel belangstelling voor, daarom staat de cursus ook in 2023 weer op het programma.”

In het afgelopen kwartaal is de cursus 25 keer gegeven aan ruim 200 deelnemers. Die reageren enthousiast: “Ik heb handige en praktische tips gekregen waarmee ik thuis meteen aan de slag kan als mantelzorger” en “Het was erg waardevol om ervaringen en tips te delen met medecursisten”.

“Deze praktische zorgcursus is echt voor iedereen geschikt”, vertelt Marinka, projectleider van de trainingen. “Er waren mantelzorgers bij ouder dan 90 en jonger dan 20. Ook vrijwilligers en medewerkers hebben veel aan de cursus. Het geeft hun meer zelfvertrouwen om anderen op de juiste manier te ondersteunen en overbelasting bij zichzelf te voorkomen. Ze wisselen ook ervaringen en tips uit.”

“Aan het eind van iedere cursus doen we een evaluatie en ik ben blij verrast hoe vaak er zelfs een 10 wordt gegeven. Dat hebben we te danken aan onze deskundige en inspirerende trainers en de goede samenwerking tussen de cursuscoördinatoren in onze organisaties”. De bedoeling is nu om de cursus structureel aan te bieden als onderdeel van mantelzorgversterking voor vitale burgers en cliënten in onze regio. “We willen dat er op minimaal zes plaatsen in de regio iedere maand een IedereenZorgt cursus wordt aangeboden.”

In het laatste kwartaal van dit jaar vinden cursussen plaats in Boxmeer, Boxtel, Den Bosch, Grave, Loon op zand, Oss en Veghel. Op de digitale flyer die inmiddels in omloop is staan alle data en locaties waar de cursus de komende tijd gegeven wordt. Daarop staat ook hoe geïnteresseerden zich aan kunnen melden.