Stoppen met ogen druppelen. Waarom we oogdruppelzorg anders gaan organiseren
Desiree: “Ouderen willen hun leven blijven leven zoals ze gewend zijn en zo lang mogelijk zelf de regie houden. Ze zijn liever niet afhankelijk van iemand die ze oogdruppels komt toedienen. Als we het proces van oogdruppelen anders inrichten en hen leren om het zelf te doen, hoeft dat ook niet. Dankzij goede instructies hoeven ze er niet meer voor thuis te blijven en zijn ze vrij om hun dag zelf in te delen.
Desiree: “Op de innovatie-agenda staan 10 processen die we op korte termijn willen veranderen.
Ook voor ons als zorgorganisaties levert die zelfstandigheid voordelen op. Ogen druppelen is een relatief eenvoudige handeling die maar 20 seconden duurt. Maar voor de zorgverlener gaat er veel tijd en moeite in zitten. De reistijd, de interactie met de cliënt, soms wel vier keer per dag. Met goede instructies van ziekenhuis en apotheek en hulpmiddelen als een druppelbril blijken mensen het prima zelf te kunnen. Voor die mensen bij wie het echt niet lukt en die ook geen hulp in kunnen schakelen, zijn we er natuurlijk wel. In de praktijk zijn er dat nog maar heel weinig zoals we weten van de collega’s in Midden-Brabant.
Dankzij de goede samenwerking met onze collega’s in de regio Midden-Brabant kunnen we veel van hun uitwerkingen overnemen. Het is belangrijk dat we de boodschap zo helder mogelijk brengen. Daarvoor ontwikkelen we duidelijke instructies en handige materialen zoals video’s en brochures. Die laten stap voor stap zien hoe de ouderen hun oogdruppels kunnen gebruiken. Er komt ook informatie voor de organisaties in de keten. Al deze middelen verzamelen we in een toolbox die je binnenkort op de website van IedereenZorgt kunt vinden.”